Mesna Zajednica Nakovo Miladina Zorica 1A Nakovo

Radomir Knezevic

Radomir Knežević                     

Radomir Knežević rođen je 1952. godine u Kikindi. Godine 1983. završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Pola decenije kasnije magistrirao je na istom fakultetu. Radomir Reljić i Dragan Lubard bili su Kneževiću životne smernice kada je reč o crtanju. Na polju grafike izuzetno znanje stiče kod Boška Karanovića i Branka Miljuša. Slikanje, kao još jedan segment Kneževićevog umetničkog interesovanja, upotpunjava radom kod Radenka Miševića i Stojana Đelića. Vrh umetničkog angažmana – kombinovani mediji, učio je kod Čedomira Vasića. Redovan je professor FLU u Beogradu, a vanredan na FLU u Banja Luci Imao je preko 20 samostalnih I preko 70 grupnih izložbi širom regiona. Oženjen I otac petoro dece.

O stvaralaštvu

U osnovi Kneževićevog rada su pre svega iskrenost I neposrednost doživljenog kroz čistotu I autentičnost plastičnog mišljena. Osnovna namera autora se sastoji se u tome da delovanjem samog, nestandardnog materijala I njegovom maštovitom konstrukcijom vizualizuje vlastitu misao. Posedujući snažne reduktivističke impulse u krativnom, stvaralačkom procesu pronalazi način da dođe do suštine. Ističući samobitnost forme Knežević uspeva da pronađe jednostavan ali sadržajan likovni jezik u kome linija ima osnovnu ulogu. Posedujući istančan opsećaj za proctor kroz igru raznovrsnih plastičnih asocijacija dočarava neopipljivi fluid kretanja. Kroz složena ambijentalna istraživanja on ostvaruje sopstveni doživljaj stvarnosti.

 Knežević teži da u svom radu prikaže pre svega iskrenost i neposrednost doživljenog kroz čistotu i autentičnost plastičnog mišljenja. Autor kroz delovanje samog, nestandardnog materijala i njegove maštovite konstrukcije prikazuje vlastitu misao.

Zahvaljujući snažnim umetničkim impulsima on se trudi da u kreativnom, stvaralačkom procesu izrazi svoju jedinstvenu i orginalnu suštinu. Sadržajan likovni jezik omogućava autoru da istakne bitnost forme putem linije koja ima osnovnu ulogu.

Ono po čemu je poseban Radomir jeste istančan osećaj za prostorom u kome on kroz igru bogatih asocijacija dočarava neopipljivi fluid kretanja. Njegova ambijentalna istraživanja doprinose da prikaže doživljaj stvarnosti sagledan kroz njegu prizmu.

Dovoljno je kazati da Radomir Knežević neguje poseban odnos prema likovno-sadržajnoj strukturi dela. Njegova dela dočaravaju sliku kompleksne likovne pozornice umetnosti u Srbiji druge polovine 20. veka i s početka novog milenijuma.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *